Vállalkozásból vállalat

7 bombabiztos tipp, ha a vállalkozásod rabja lettél
Így vedd vissza az irányítást a vállalkozásod és az életed felett!

Emlékszel még arra, mi motivált, amikor belevágtál a vállalkozásodba? Volt egy álmod, csillogott a szemed, hogy végre azt csinálhatod, amit igazán szeretsz és mellette élvezheted a vállalkozók szabadságát is.  

va_llalkoza_sodrabja1.jpg

 Ezzel szemben a valóság az, hogy legkevésbé azzal töltöd az idődet, amit legjobban szeretsz csinálni. Helyette a napjaidat kitölti az adminisztráció, a könyvelővel való egyeztetés, állandó szaladgálás az új ügyfelek után, állandó stressz, hogy milyen tartalommal legyél jelen folyamatosan a közösségi médiában…! Egyszóval véget nem érő taposómalom az egész napod.

És ugyan hol van az a szabadság és függetlenség, amiért az egészet elkezdted? Helyette állandósult a stressz, nyomaszt a felelősség, a napi küzdelem a konkurenciával és a költségek növekedésével. Versenyt futsz az állandóan változó szabályokkal, előírásokkal. A mindennapi problémák miatt a szabadidődben sem tudsz kikapcsolódni. Irigyled azokat, akik 4 órakor „letehetik a tollat” míg Te úgy érzed, sose szabadulsz a nyomás alól.

Szép lassan a vállalkozásod rabja lettél! Ez az a jelenség, amit úgy hívok, hogy elsüllyedtél az operatív mocsárban.

Mi a következmény? A mindennapos stressz, az állandó felelősség a válladon az egészségedre és a környezeteddel való kapcsolataidra is romboló hatással van. Állandósulhat a fáradtság, energiahiány, ingerültség érzése.

A Te motiválatlanságod és a fókuszod elvesztése azonban a vállalakozásodra nézve is hatalmas kockázatot jelent. A döntéseket sokszor a pillanatnyi túlélés és nem a vállalkozásod hosszú távú érdekeinek megfelelően hozod. Rendszeresen csak „tűzet oltasz”, de nincs időd és főleg energiád ténylegesen úrrá lenni a helyzeten.

Ha ismerős a fenti állapot, akkor itt az ideje, hogy megrázd Magad és változtass!

Vedd vissza az irányítást a vállalkozásod és a saját életed felett!

Hogyan?

1. Miért vágtál bele?

Térj vissza az alapokhoz! Idézd fel, hogy miért is vágtál bele az egészbe? Mi volt az, ami a kezdetekkor lelkesített, mit szerettél volna elérni!

Ez segít újra megtalálnod, miben is leled örömödet, mi lelkesít és főleg mi az, amiben igazán jó vagy és segít visszaszerezni az elvesztett lelkesedésedet és motivációdat.

2. Üzleti stratégia

Mivel azért vágtál bele a vállalkozásodba, hogy pénzt is keress a tevékenységeddel, így a lelkesedés mellett szükséged van egy ütős üzleti stratégiára! Érdemes időt szánni arra, hogy újragondold!

a.) Milyen értéket adsz az ügyfeleidnek? Milyen problémáikat oldod meg, milyen terhet veszel le a vállukról, miben segíted a vágyaik elérését?

b.) Miben tudsz valami különlegeset, egyedit nyújtani?

c.) Ezt jelenleg tudják-e az ügyfeleid, jól kommunikálod-e. De őszintén! (el sem hinnéd hány vállalkozás követ itt el hibát)

3. Delegálj!

Ha magadra ismertél a fenti részben, akkor jó eséllyel erősítened kell a feladatok delegálását. Ezt tapasztalatom szerint nem csak a kapacitáshiány miatt hanyagolják el a vezetők. Sok esetben az a meggyőződés, hogy az a biztos, amit Te csinálsz, sajnos oda vezet, hogy bár a legapróbb részleteket is a kezedben tartod, de a vállalkozásod alapvető tevékenységeit, üzleti kapcsolatait elhanyagolod. Tanuld meg elengedni a teljes kontrolt, helyette koncentrálj a lényegre!

4. Automatizáld a folyamatokat

Alakíts ki olyan folyamatokat, amik biztosítják számodra, hogy gyorsan és egyszerűen átlásd a vállalkozásod működését. Automatizáld amit lehet.

5. Kiszervezés

Gondold át amit szervezhetsz ki. Ha erre az a válaszod, hogy „de azért fizetnem kell” igazad van. De gondold végig. Nincs-e olyan feladat, amit jelenleg Te csinálsz, és ha időd szabadulna fel, tudnád végezni az IGAZI feladatodat, ami a hosszú távú bevételt hozza a vállalkozásodnak! Szinte biztos, hogy egy kis átgondolással, átszervezéssel komoly kapacitásokat tudsz felszabadítani!

6. Tanulj meg nemet mondani

Tanulj meg NEM-et mondani. Mondj nemet például azokra a megbízásokra, azokra az ügyfelekre, akik állandó problémákat hoznak az életedbe. Helyette fókuszálj azokra a feladatokra, amik inspirálnak, fejlesztenek. De mondj NEM-et azokra a módszerekre is, amik idegenek számodra. Ha nem érzed Magadénak az agresszív értékesítési módszereket, akkor NE alkalmazd! Nem leszel hiteles, így nem is fog működni, ráadásul nem fogod jól érezni Magad! Rengeteg eszköz közül választhatsz, keress olyat, amit hitelesen tudsz képviselni! Hidd el, hogy rövid távon  a saját önbecsülésednek, hosszú távon pedig a vállalkozásod üzleti eredményeinek is jót fog tenni!

7. Tervezz!

Tervezd meg a következő időszak legfontosabb feladatait! Többek között a kampányokat, média megjelenéseket, új termék bevezetést, a vállalkozásod stratégiájának újratervezését. Ne csak fejben, hanem írd is le. Ez segít beosztani az idődet és főleg megtartani a fókuszt!

Ha a fenti 7 tippet betartod, rövid időn belül kikapaszkodhatsz az operatív mocsárból és vissza szerezheted az irányítást nemcsak a vállalkozásod, de az életed felett is!

Ha fejlesztenéd vállalkozásodat vagy Magadat vállalakozóként, vezetőként, csatlakozz a Bridge Üzleti Katalizátor zárt FB csoporthoz!

 

Várszegi Erika

Nem vagyunk egyformák! Miért építenénk egyformán a vállalkozásunkat és főleg miért építenénk egyforma vállalkozásokat! A kulcs egy testreszabott, ütős üzleti stratégia, ami a Te és vállalkozásod erősségein alapul, világosan megkülönböztet és pozícionál a piacon!

Facebook oldaldoboz

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása
Vállalkozás